Erasmus Yolculuğu ver 2.0

Salerno Üniversitesinden asistanlar Pina, Giovanna ve Rafael ile

En son pasaportumuzu elimize almış vize için büyükelçilik veya konsolosluğun yolunu tutmuştuk. Bunların birçoğu randevu sistemi ile çalışıyor o nedenle yola çıkmadan önce telefonla arayıp randevu almak şart. İnternet sitelerinden de istenen belgeleri yola çıkmadan önce hazırlamak gerekiyor. Dikkat!! Bu aşamada 3 belge tüm ülkeler için ortak ve çok önemli : 1. Pasaportta biyometrik ve beyaz fon üzerine foto 2. Hotel rezervasyonu veya kalınacak yer ile ilgili karşı taraftan gönderilen belge 3.Uçak bileti rezervasyonu.

1.ye zaten pasaport alırken dikkat etmiştik. Hotel rezervasyonu hostelworld.com veya bilinen diğer hostel sitelerinden 4,5 günlük olarak çok ucuza yapılabilir (günlük 15-20 euro gibi) Genelde internetten yapılacak bu rezervasyon ve alınan çıktı yeterli görülüyor. Ancak kabul edilmezse karşı taraftan bir 'ikamet belgesi' istemeniz gerekebilir. Karşı taraf da bunu 'sen gel orası kolay hallederiz, şimdi uzaktan yer bulamam hacı' şeklinde cevaplarsa sıkıntı yaşayabilirsiniz.

3. ve en sıkıntılı aşamalardan biri uçak rezervasyonu. Tanıdık bir acente sahibi veya çalışanı varsa yaşadınız. Hiç para vermeden bu aşamadan yırtabilirsiniz. Ancak diğer türlü bu işi ya kendiniz internet üzerinden halledeceksiniz ya da acenteye gidip 20-30 euro bir rezervasyon kaparosu bayılacaksınız. Ki bu para iptal edildikten sonra yanıyor. Tavsiyem 'ucuz charter uçaklar' veya easyjet,myair gibi low budget airways yani düşük maliyetli havayollarını tercih etmeniz olacaktır. Avrupada en uzun uçuş ortalama 5 saat sürüyor. Bu da bence katlanılabilir bir süre. Portakallı pekin ördeği yemeden de pek tabi İspanyaya veya İtalya'ya uçabilirsiniz sanıyorum.

Tüm belgeler tamamsa randevu günü saatinden en az 1 saat önce orada olun ki eksik bir belge varsa tamamlama şansınız olsun. Sıraya girin ve sıranın size gelmesini bekleyin. Eksik belgeniz varsa memur sizi şutlamadan valla getircem abi deyip boş kağıda imza atın. En geç 1,2 iş günü içinde vizeniz hazır olacaktır.

Biletimiz var,vize ve pasaport de hazır, kalacak yer de var şimdilik, karşı taraftan davet mektubumuz da geldi. Tüm belgelerimizi Erasmus bölüm temsilcimize de onaylattıktan sonra A.B. Ofisine veriyoruz. Bundan sonra tek beklentimiz başvurumuzun kabul edilip hibemizin yatması olacaktır. Başvuruda bir sorun yoksa yola çıkma tarihine 20 gün kala genelde hibeler yatar. Bu para toplam hibemizin %80ine tekabül eder. Eğer erken dönmek istersek düşüncesiyle %20si Ulusal Ajansta bekletilir. Paramızı da aldık yola çıkabiliriz artık. Peki yanımıza neler almamız gerekiyor?

Kesinlikle bir harita edinin. Genel bir karayolları haritası yeterli. Giyim, saç kurutma makinesi,laptop,fotoğraf makinesi,sırt çantası, bir kaç çift ayakkabı,terlik ve iklime uygun kaban,mont veya capri, gömlek dışında bir şey kesinlikle al-ma-yın!! Özellikle bayanlar bu konuda gerçekten çok tuhaf şeyler yapabiliyor. Örneğin kettle, bir teneke peynir, 1 bavul makyaj malzemesi almak gibi.. Göreceksiniz ki birçok şey Türkiye'dekinin yarı fiyatına satılıyor. Oradan almak çok daha mantıklı olacaktır.

Uçak için el bagajına kesinlikle yanıcı, parlayıcı şey koymayın. Havaalanında veda edebilirsiniz caanım Channel parfümünüze Davidoff deodorantınıza. Bunların hepsi bavula.. Biraz kraker ve peynirli poaça alın bence çünkü havaalanında uçak beklerken acıkabilir ve içerde 50 kuruşluk krakere 3 ytl bayılabilirsiniz. Bazı havayolları domuz eti içeren sandviçler verebiliyor ör: Swiss Air. Üzerindekileri dikkatlice okuyun yazmıyorsa hostese içeriğini mutlaka sorun. Artık havadayız.

Eğer sizi karşılayacak birileri yoksa havaalanından şehre ulaşımı yola çıkmadan internet üzerinden araştırmanız faydanıza olacaktır. Trenler ve shuttlelar bu konuda en büyük dostlarınız. Genellikle 10-15 euroya şehir merkezine ulaşırsınız. Fakat param var tutarım taksimi 2000 euro ne güne duruyor derseniz aradan bir 100lük çıkarın derim. Özellikle Paris'te.

Gidin hostelinize yerleşin ve yolculuğun yorgunluğunu atın. Macera ertesi gün başlıyor.
Louvre Müzesi önünde Erasmuscu Türk arkadaşlarla

Yorumlar

Popüler Yayınlar