Spor yapmak için en uygun saatler...

Düzenli bir hayat tarzı aşağı yukarı herkesin bir gün sahip olmak istediği ideal yaşam biçimidir. Bana göre bunun en önemli ayaklarından biri şüphesiz spor yapmaktır. İster bir salonda herhangi fitness programına dahil olun ister dışarıda kendi programınızı yapın, vücudunuz yaptığınız spora yapılan saate bağlı olarak farklı reaksiyonlar gösterecektir. Buna tıp dilinde "kronobiyoloji" deniliyormuş. Yani vücudumuzun 24 saati..

Bu konuda genel görüş şu ki; siz vücudunuzu hangi saate göre programlarsanız ve her gün veya haftanın aynı günü aynı saatte sporunuzu yaparsanız hiçbir problem yaşamazsınız. Yine de uzmanlar güne zinde başlayabilmek ve hormonların gün boyu çalışabilmesi için sporun 8:00-10:00 saatleri arasında yapılması gerektiğini belirtiyorlar. 10:00-11:00 arası ise vücut tam formuna girecek vücut sıcaklığı istenen seviyede olacaktır.

Gece 19:00-21:00 arası yapılacak spor ile vücuttaki tüm yorgunluk ve stres atılabilir ancak düzgün bir uyku alışkanlığınız yoksa uyumakta güçlük çekebilirsiniz. 21:00'de sindirim organlarının görevi son bulacağından bu saatlerde yenilen yemek ertesi günün sabah saatlerine kadar vücutta sindirilmeden kalacaktır. Bağırsak problemleri yaşamamak için buna dikkat etmek gerekiyor.

23:00'te uykuya dalmak en sağlıklısıdır çünkü vücut tam dinlenme moduna geçmiştir. Çok hafif bitki çayları ile (en az 1 saat öncesinden) uyku saatinizi ayarlayabilirsiniz. Papatya ve ıhlamur bu konuda çok yardımcı olacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar