19-20-21-22 Aralık 2009 - Mutlu Noeller..



Noel bayramı neden 24 Aralık'ta başlıyor?

- 24 Aralık'ta İsa Peygamber'in doğumunu (Natalis) müjdeleyen Noel (ayrıca yeni güneş,haber,yeni,kutsal gece gibi anlamlar da taşıyormuş) bayramının ilk günü. Christmas sözü ise yunanca Khristos (Mesih) ve latince miss (yollanmış, gönderilmiş) kelimelerinin birleşiminden ileri geliyormuş. Bazı rivayetlere göre ise İsa Peygamber kışın doğmamış ekim ayı içerisinde doğmuştur. Bazı kutsal kitaplarda bu şekilde rivayet edilmiş.

- Roma İmparatorluğu'nda ise 25 Aralık, güneş tanrısının doğum günü olarak kabul ediliyormuş. Roma halkı Hristiyanlık'tan önce büyük oranda putperestmiş. Zamanla Hristiyanlık Roma İmparatorluğu'nda en yaygın din haline gelmiş. I. Constantinus'un diğer pagan gelenekleri gibi (kutsal pazar günü, İsis modeli Meryem Ana vb.) güneş gününü de toplumda barışı korumak ve karma bir din oluşturmak adına Hristiyanlığa adapte ettirdiği ve İsa'nın doğum günü olarak kabul ettirdiği iddia ediliyormuş. Buradan da anlayacağımız üzere 24 Aralık günü tarihi verilere de dayanmakla birlikte İsa Peygamber'in doğum tarihinin tam olarak bilinememesi nedeniyle tahmini bir gün.

Neden Noel ağacı?

- Günümüzde Noel ağacının Pagan geleneklerinden gelen bir ritüel olduğu bilinmektedir.

- Yaprak dökmeyen ağaçları ve çelenkleri ölümsüz yaşamın simgesi olarak kullanmak, eski Mısırlıların, Çinlilerin ve Yahudilerin ortak bir geleneği idi. Avrupalı putperestler arasında yaygın olan ağaca tapınma, Hristiyanlığı benimsemelerinden sonra, İskandinavyalıların şeytanı korkutup kaçırmak ve Noel zamanında kuşlar için bir ağaç hazırlamak üzere ev ve ambarlarını yılbaşında ağaçlarla donatma geleneği biçiminde sürdü. Almanya'da da kış ortasına rastlayan tatillerde evin girişine ya da içine bir Yule (yeni yıl) ağacı konuyordu.

- Günümüzdeki Noel ağacının Almanya'nın batısından kaynaklandığı düşünülmektedir. Ortaçağda Adem ve Havva'yı canlandıran bir oyunun ana dekoru, cennet bahçesini temsil eden ve üzerinde elmaların bulunduğu bir çam ağacıydı. Adem ve Havva yortusunda (24 Aralık) Almanlar evlerine böyle bir cennet ağacı dikerler, üzerine Komünyon'daki kutsanmış ekmeği simgeleyen ince, hamursuz ekmek parçaları asarlardı; bunların yerini daha sonra değişik biçimlerdeki çörekler aldı. Ayrıca bazı yerlerde İsa'yı simgeleyen mumlar eklendi. Noel mevsiminde ağaçla aynı odada Noel piramidi de bulunurdu. 16. yüzyılda Noel piramidi ve cennet ağacı birleşerek Noel ağacını oluşturdu.

Noel Baba

- Noel Baba, Noel gecesi çocuklara hediye bıraktığına inanılan efsanevi kişidir. Kökeni, Antalya'nın Kale (Myra) ilçesinde 4. yy'da yaşamış yaşamış bir 4. yüzyıl Hristiyan azizi olan Piskopos Nikola'ya dayanır

- Noel Baba, efsaneye göre Kuzey Kutbu'nda eşi ile birlikte yaşar. Elfleri ile birlikte çocuklar için oyuncaklar yapar. Çocuklar kendisine mektupla Noel için hangi hediyeyi istediklerini bildirirler. Noel Baba da ren geyiklerinin çektiği uçan kızağını hediyelerle doldurur ve evlere bacalardan girerek herkesin hediyesini dağıtır. Bu arada çocuklar tarafından kendisi ve geyikleri için bırakılan süt, kurabiye, havuç gibi yiyecek ve içecekleri tüketirler.

- Noel Baba günümüzde kır saçlı, uzun kır sakallı, sevimli, koca göbekli, tonton birisi olarak resmedilir. Beyaz tüyleri olan kırmızı bir cüppe giymekte aynı görüntüde bir de kukuleta takmaktadır. Evinin yeri ülkelerin geleneklerine göre değişiklik göstermektedir.Kuzey Kutbu, Finlandiya'daki Korvatunturi, İsveç'teki Dalecarlia veya Grönland bunlardan bazılarıdır. Bazı ülkelerde Noel Baba grottoları kurulur ve çocuklar Noel Baba kılığındaki oyuncuların dizlerine oturarak hediye olarak ne istediklerini söylerler.

Alıntılar Vikipedi'den yapılmıştır.

Yorumlar

MaDTuRK dedi ki…
Bu yorum yazar tarafından silindi.
MaDTuRK dedi ki…
Gorkemcim, baktim blog yapmissin. walla yeni haberim oldu. hayirli olsun.
Burada noel ile ilgili yazini okurken, Isa peygamberin dogum gunu olarak yazilmis oldugunu gordum. Noel'de dogum gunu kutlanan, 3'lemenin oglu, Jesus Christ oldugunu sende biliyorsundur. Yanlis bir anlam cikmis gibi geldi bana.
Oyle buyutulecek birsey degildir muahakkak ama ben yinede yazayim dedim. Hem blog'ta benimde bir yorumum gozuksun yani :)

Popüler Yayınlar